neumann-u87

De ultieme microfoon voor een voice-over

Is de beste microfoon er één van Røde, AKG, Brauner, Neumann of van een ander merk? Een leuke en interessante vraag, maar ook één die je voor een deel alleen maar zelf kunt beantwoorden, want het is ook gewoon een kwestie van smaak. Maar uiteraard heeft deze vraag mij als voice-over de afgelopen jaren ook bezig gehouden, want wat zijn nou de verschillen tussen merken en bepaalde types?

Voordat ik hier verder op in ga, eigenlijk zijn er nog twee andere zaken die veel meer van invloed zijn op een opname dan de microfoon (ervan uitgaande dat deze tenminste van enige kwaliteit is).

Allereerst is een goede akoestiek, maar ook een professionele pre-amp, nog meer van belang om te kunnen komen tot een echt goede voice-over opname. Dus maak gebruik van professionele spreekcel en een goede voorversterker. Daarmee valt absoluut de meeste winst in opnamekwaliteit te behalen, dus focus je eerst hier op.

Meer hierover lees je ook in mijn blog over een professionele voice-over opname.

Verschillen microfoons

Inmiddels ben ik er ook wel achter dat het verschil tussen een microfoon van 300 of 3000 euro niet in dezelfde verhouding is uit te drukken met betrekking tot de kwaliteit van de voice-over opname. Sterker nog, vanaf een investering boven de 300 euro is de winst in kwaliteit minimaal. Maar aan de andere kant, dat kleine stukje verbetering, daar heb ik graag de extra investering voor over, want ik hoor het echt!

Vanaf dit punt komt het ook aan op smaak, persoonlijk heeft Neumann mij in de loop der jaren absoluut overtuigd. Mijn eerste Neumann was een TLM-103, ik heb ‘m nog steeds, maar inmiddels maak ik gebruik van een Neumann U87 Ai. Die laatste is zeker prijzig, maar beter heb ik nog niet gehoord, dat is mijn favoriete microfoon voor voice-overs!

Mijn allereerste was trouwens een Studio Projects C1 microfoon, qua prijsniveau zit deze aan de onderkant, maar qua kwaliteit zeker niet. Røde heb ik ook met veel plezier gebruikt, al zou ik een Broadcaster voor voice-over werk niet aanbevelen. Die doet wat dat betreft z’n naam eer aan, die is meer geschikt voor radio.

Voor voice-over opnames zou ik een Røde microfoon uit de NT-serie eerder aanbevelen of anders zeker wel de K2 van dit merk. Die laatste heb ik zelf ook een tijdje gebruikt in mijn eigen studio. Wel is mij bij Røde altijd opgevallen dat deze bij alle modellen een bepaalde mate van top hoog meegeven in hun sound. Op zich prima, daardoor ontstaat een frisse opname, maar deze hoeveelheid en hoogte hoor en heb ik liever niet in de ‘kale opname’.

Met microfoons van het merk Brauner komen we qua prijsniveau weer een stap hoger. Maar dat is ook weer een kwestie van smaak, ze klinken uitstekend, maar toch vind ik deze microfoons niet echt onderscheidend of spannend klinken, misschien zelfs wel een beetje saai.

Dan een merk dat ik niet vaak tegen kom, maar dat mij wel direct heeft overtuigd, namelijk Microtech Gefell en dan in het bijzonder de M930. Meest opvallend aan deze microfoon is dat deze bijzonder klein is. Daardoor denk je in eerste instantie, ‘dat zal wel niks zijn’, maar niets is minder waar. Wat mij betreft is deze microfoon misschien zelfs wel een fractie beter dan een Neumann TLM-103. Verrast door de kwaliteit ben ik eens wat research gaan doen en toen bleek dus… Dat dit merk ooit is opgericht door Georg Neumann!

Microtech-Gefell-m930
De uiterst kleine Microtech Gefell M930

Tot slot dan nog maar eens terug naar Neumann, mijn favoriete merk! De eerder genoemde TLM-103 kom ik heel vaak tegen en wat mij betreft is deze microfoon z’n geld dubbel en dwars waard. Maar wat is dan het verschil met mijn ultieme voice-over microfoon die ruim twee keer zo duur is, de U87 Ai?

Eigenlijk kan ik dat in één woord samen te vatten, namelijk ‘presence’! En daarmee bedoel ik dat deze microfoon letterlijk meer ‘aanwezig’ is en voice-overs voller laat klinken, waardoor alles krachtiger wordt. Op het moment dat ik de U87 Ai in gebruik nam, kon ik gelijk de boost die ik achteraf nog zou willen toevoegen, terug schroeven. Van nature heeft en geeft deze microfoon al heel veel, waardoor een ‘kale opname’ eigenlijk al top klinkt, dus wat mij betreft is de U87 Ai van Neumann de beste!