sterkte-voice-over-tekst

Een sterke voice-over tekst schrijven

Hoe breng je een boodschap duidelijk en effectief over en voorkom je dat de ontvanger ergens onderweg afhaakt?

Allereerst is het zaak dat je op een toegankelijke manier straight to the point komt, waardoor gelijk duidelijk wordt wat je wilt vertellen. Wat dat betreft zijn de eerste woorden al meteen belangrijk, want je wilt gelijk de volledige aandacht opeisen!

Daarnaast is het van belang dat ingewikkelde zaken zo simpel mogelijk worden uitgelegd, zodat het voor iedereen gemakkelijk te volgen is. Maak de tekst vooral in spreektaal en gebruik korte zinnen.

Uiteraard moet dit wel op een natuurlijke manier gebeuren, maar feit is wel, 'less is more'! Hoe korter de boodschap, hoe beter het uiteindelijk blijft hangen. Daarbij geldt dat je ook wel de tijd moet nemen om iets over te brengen, dus prop ook niet teveel tekst in de tijd die beschikbaar is. Reken in eerste instantie met twee tot twee en een halve woorden per seconde en kijk dan vooral of het past in de tijd die je hebt en in het tempo bij hetgeen je wilt overbrengen.

Voice-over tekst met creativiteit en humor

Het gebruik van beetje humor kan heel goed werken om te zorgen dat je boodschap beter blijft hangen. Zeker als je daarbij heel dicht bij de kern blijft, want nogmaals, hoe korter het verhaal, hoe beter de informatie blijft hangen!

Automatisch denk ik bij de combinatie van humor en kort vaak aan een internetklassieker die je vast wel kent; die van de man van het mandje van Tichelaar – oftewel 'MAND!' Een eigenaar van een antiekzaak die door Maxim Hartman in zijn tv-programma 'Omroep Maxim' destijds op een dwingende manier werd verzocht om zijn toelichting bij een antiek mandje zo kort mogelijk te houden. Bij pogingen die hij vervolgens deed om het bondiger te maken, werd hij telkens bruut onderbroken, omdat het volgens Maxim nog steeds te lang duurde en het vooral 'nóg korter' moest.

Sindsdien gebruiken heel wat mensen het woordje 'MAND!' wel eens, als ze een verhaal of introductie moeten aanhoren, waarvan ze denken dat 't ook wel een stukje korter had gekund. Hierbij ter inspiratie het bewuste fragment dat inmiddels ruim vier miljoen views heeft. Goed verhaal, lekker kort!