mooie-stem-voice-over

Hoe belangrijk is een mooie stem voor een voice-over?

Het zou wel gek zijn als ik dan als antwoord ‘niet zo belangrijk’ geef, maar eigenlijk is dat wel gewoon wat ik denk!

Serieus, want hoor jij in het dagelijks leven wel eens een uitgesproken lelijke stem? Ik vrijwel nooit. Het is hooguit de toon waarop iemand praat die je als niet prettig ervaart. Of het is ’t accent, een bepaalde onverstaanbaarheid, of wellicht komt het gewoon door de persoon zelf. Maar een echte lelijke stem? Volgens mij bestaan die helemaal niet.

Daarmee wil ik niet zeggen dat alle stemmen even mooi zijn, alleen wél dat er in elke stem wel iets moois te vinden is. Maar wat naar mijn gevoel veel belangrijker is… Is deze persoon zich bewust van zijn of haar stem? Want hoe vaak hoor je mensen niet zeggen, dat ze geen idee hadden dat ze ‘zo’ klinken als ze zichzelf terug horen.

Maar natuurlijk zijn er wel stemmen die door de meeste mensen als mooi of prettig worden ervaren. En een zware mannenstem, zo is wel eens gebleken uit onderzoek, maakt indruk. Een bepaalde heesheid vinden veel mensen ook mooi. Maar betekent dat ook dat zulke stemmen ook altijd ‘werken’ als voice-over?

 

Grote kans van niet als deze stem ongetraind is, hopelijk zijn we het daar snel over eens. Simpelweg omdat hij of zij zich van heel veel dingen niet bewust is en zeker niet omdat het ook nog in combinatie gaat met het lezen en overbrengen van een tekst of boodschap.

Want met een paar woorden kun je heel veel overbrengen, maar op zoveel verschillende manieren dat je zelfs iemand de indruk kunt geven dat je het tegenovergestelde bedoeld, met exact dezelfde woorden!

Maar laten we er vanuit gaan dat deze stem enige ervaring heeft. Dan moet er nog wel altijd een match zijn met de boodschap die wordt overgebracht.

Een commercial voor speelgoed bijvoorbeeld, werkt dat met een extreem zware stem? Of een spannende filmtrailer gedaan door een jeugdige niet al te lage stem. Waarschijnlijk moet je het omdraaien, zware stem -> trailer, jeugdige niet al te lage stem -> speelgoed. Waarmee ik nogmaals wil aangeven dat er in elke stem wel iets moois is te vinden, maar qua voice-over moet het dan vooral wel passen.

Grootste valkuil is qua voice-over denk ik wel dat je vanzelf vindt dat je zo’n mooie stem hebt en dat je daardoor zelfs op een bepaalde manier gaat praten. Daarmee bedoel ik niet direct dat dit op een onnatuurlijke manier zal zijn, maar wel dat je zoveel mogelijk met die mooie klank of toon gaat praten. ‘Zo klink ik mooi, dus zo moet het klinken’. Doodzonde, je beperkt jezelf enorm! Daarbij moet ik er wel gelijk bij zeggen dat sommige stemmen ook hun beperkingen hebben. Een hele zware stem, zal minder kunnen variëren dan iemand die een meer algemenere stem heeft. Maar dan nog is er bij veel voice-overs vaak een bepaalde onzekerheid, waardoor ze zich dreigen vast te houden aan hun ‘voice-over stem’.

Ik zeg zelf overigens altijd dat ik vind dat ik zeker niet de mooiste stem heb, maar dat mijn kracht in mijn diversiteit zit. Ik kan en durf te variëren en weet inmiddels dat ik mij hierdoor kan onderscheiden. Want in alle eerlijkheid, ik hoor maar al te vaak voice-overs die zich alleen maar in hun veilige gebied begeven en zelfs, zoals ik hierboven omschreef, op een bepaalde ‘manier’ praten.

Dus ik durf zonder enige twijfel wel de conclusie te trekken dat de mooiste stem lang niet altijd de beste voice-over is. Zoveel andere zaken spelen daarnaast ook een rol. En dan heb ik er hierboven nog maar slechts een paar genoemd…