Tarieven | Voice-over

Tarief voice-over uitleg

De tarieven… Als je online zoekt naar de tarieven voor voice-overs, dan zul je al snel tot de conclusie komen dat deze nogal uiteen lopen. Niet dat de prijzen tussen professionele stemmen zo variëren, maar het tarief komt tot stand door een aantal zaken; waaronder de lengte, de exposure of uitzendgebied en soms ook de exclusiviteit.

Dus het uiteindelijke gebruik en doel speelt een grote rol. Dat maakt over het algemeen het grootste verschil in de prijs. De lengte van de in te spreken tekst is uiteraard van belang, maar de kosten zitten voor een groot deel ook in de exposure van de voice-over.

Is het bijvoorbeeld een commercial die moet worden ingesproken? Wat is dan het uitzendgebied? Wordt deze lokaal, regionaal of landelijk ingezet? Voor radio, televisie of beiden? Alleen al door het bereik kan het voice-over tarief behoorlijk variëren.

Of is het een bedrijfsfilm? Komt deze op een website te staan? Wat is de te verwachten exposure? Zijn het teksten voor een telefooncentrale, antwoordapparaat of voor een voice response systeem? Wat is de lengte van de totale tekst? Kan het op afstand aangeleverd worden of gaat de voorkeur uit naar een opname in een externe studio waarbij de klant aanwezig zal zijn, etc…

Voice-over tarief bepalen

Hierbij een specifiek voorbeeld van het bepalen van het tarief voor het inspreken van een radiocommercial. De prijs wordt allereerst gebaseerd op het uitzendgebied. Want als deze slechts lokaal wordt uitgezonden, dan is de exposure veel kleiner, dan wanneer deze landelijk zou worden ingezet. Daarnaast speelt de gebruiksduur ook nog mee in het bepalen van het tarief. Zo geldt in de meeste gevallen van een commercial een buy-out van een jaar voor het gebruik. Mocht het daarna nog langer willen gebruiken, dan betaal je een aanvullende fee.

Tarief exclusiviteit voice-over

Bij het bepalen van voice-over tarieven kan een bepaalde vorm van exclusiviteit - indien gewenst - ook een rol spelen. Bijvoorbeeld bij een grote landelijke reclamecampagne. Dan is het min of meer vanzelfsprekend dat de stem voor een afgesproken periode exclusief verbonden blijft aan dat specifieke merk of product. Stemmenwerk voor een concurrent is gedurende die periode dan eigenlijk uitgesloten, omdat hier afspraken over zijn gemaakt. Uiteraard betaalt de opdrachtgever daar dan ook naar.

Voice-over tarief op tijd, lengte en locatie

Verder speelt de tijd die de voice-over kwijt is aan het inspreken uiteraard ook een rol in het bepalen van een voice-over tarief. Bij bedrijfsfilms en animaties bijvoorbeeld gaat het dan zeker ook om de lengte van de tekst, maar daarnaast speelt de locatie van het inspreken nog mee.

Want een voice-over wordt duurder als deze in een externe studio moet wordt opgenomen in plaats van de eigen studio. Los van de reiskosten die gemaakt worden, gaat er op deze manier namelijk ook meer tijd in zitten. Overigens levert het gebruik van een thuisstudio natuurlijk tijdswinst op, maar in de studio zélf is natuurlijk ook geïnvesteerd, dus die zal met deze 'thuisopdrachten' over een zekere periode natuurlijk wel moeten worden terugverdiend.

Het tarief hangt dus af van verschillende factoren, maar voice-over.tv hanteert reële en marktconforme prijzen, zie ook enkele indicaties in de onderstaande tabel. Klik hiervoor op de betreffende voice-over. Dit zijn richtprijzen voor veel voorkomende producties, bij levering uit de eigen studio.

Overzicht tarieven voice-overs

Tarief Animatie

Voice-over bij levering uit eigen opnamestudio:

  • Tot 1 minuut vanaf € 175,- *
  • Tot 2 minuten vanaf € 225,- *
  • Tot 3 minuten vanaf € 275,- *
  • Vanaf 3 minuten op aanvraag.

Genoemde tarieven zijn exclusief 21% BTW en ter indicatie. (*) Het definitieve tarief kan afwijken door het gebruik/exposure. Zie ook de bovenstaande uitleg over de voice-over tarieven.

Wijzigingen achteraf:

Dient er achteraf nog iets te worden aangepast? Bijvoorbeeld een iets andere tone of voice, ergens in de tekst een woordje net wat meer of minder benadrukt, of wellicht een aanpassing in het spreektempo? Dit valt binnen het vooraf besproken tarief bij levering uit eigen studio. Zelfs als de eerder aangeleverde tekst na de opname nog voor een klein gedeelte wordt aangepast.

Tarief Bedrijfsfilm
Tarief Commercial
Tarief Voice Response
Tarief Televisie

Wil je meer weten over de mogelijkheden en een echt goed beeld krijgen van de tarieven van voice-overs voor bijvoorbeeld een commercial, bedrijfsfilm, animatie of voice response? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een tarief op maat!

U87-Original

Goed om vooraf te weten:

  • No Cure, No Pay! Er is geen afname verplichting.
  • Je ontvangt meerdere takes van de tekst.
  • Vandaag besteld, uiterlijk morgen in huis!
  • Er is persoonlijk contact over de opdracht.
  • Tevreden? Je betaalt altijd pas achteraf.