Een professionele voice-over opname
Om dit te kunnen realiseren, spelen meerdere zaken een rol. Laat ik beginnen met de in mijn ogen belangrijkste stap; de akoestiek. Want hoe goed de opnameapparatuur ook is, als de ruimte waarin wordt opgenomen van invloed blijkt te zijn op de opname, dan beperkt dat de kwaliteit ervan enorm.
Bovendien kan dit over het algemeen ook niet meer uit de opname worden verwijderd. Voor de goede orde, ik heb het hier in eerste instantie over terugkaatsing (reflectie) van het geluid door wanden of attributen en de grootte van de ruimte. Simpel gezegd, bij een goede akoestiek hoor je de ruimte en weerkaatsing van het geluid niet terug in de opname.
De oplossing is een professionele spreekcel, ook al wel ‘vocal booth’ genoemd, een geluidsdichte ruimte. Deze zorgt er ook voor dat andere geluiden van buitenaf uit de opname worden gehouden. Toen ik ooit de stap nam om een eigen studio te creëren, was het voor mij direct duidelijk dat een spreekcel daarbij essentieel is om te kunnen komen tot een professionele opname. Meer hierover lees je ook in mijn blog over de perfecte vocal booth.
Een goede microfoon aanschaffen, dat is de tweede stap. Daarbij kun je het zo duur maken als je zelf wilt, alleen zul je in het duurdere segment merken dat de kwalitatieve verbeteringen echt heel klein zijn. Grote stappen ga je daar niet mee maken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit niet de moeite waard is! Lees hier meer over in mijn blog over microfoons.
Vervolgens zul je over een goede audio interface moeten beschikken, want in bijna elke computer is al een geluidskaart ingebouwd, alleen is deze interne interface over het algemeen niet geschikt is voor het maken van goede kwaliteit opnames.
Daarna volgt een microfoon voorversterker, ook wel een pre-amp genoemd. Dit is een versterker die het geluid van een microfoon versterkt en zorgt dat het kan worden opgenomen.
Die opname maak je dan met een digitaal audiomontagesysteem, ook wel Digital Audio Workstation (DAW) genoemd. Hiermee kun je digitale audio opnemen, aanpassen en afspelen. Pro Tools is zo’n audiosoftware programma, waarbij je ook plugins kunt gebruiken om de klank nog verder verfraaien. Daarbij kun je onder andere denken aan eq en processing.
Tot slot wil ik nog wel benadrukken dat bovenstaande apparatuur wel goed op elkaar afgestemd dient te worden om het optimale uit de investering te halen.